Kesäiset leppäkerttu-porkkanasämpylät

Viime aikoina on tullut tehtyä melko perinteisistä raaka-aineista jotain erikoisempaa ihan vain leikittelemällä koristelulla. Niin myös tällä kertaa, kun leivoin porkkanasämpylät, joidenka koristeluun sain inspistä kesästä ja kesäniitystä!


Vinkit sämpylöiden leipomiseen:
  1. neste, johon kuivahiiva sekoitetaan, ei saa olla liian kuumaa tai hiiva ei yksinkertaisesti toimi. Mielummin hieman viileämpää kuin liian kuumaa!
  2. alusta ja vaivaa kunnolla, kunnes taikina irtoaa kulhosta ja käsistä. 
  3. älä laita jauhoja liikaa tai leivästä tulee kuivaa ja kovaa
  4. anna kohota rauhassa noin kaksinkertaiseksi
  5. nämä säilyvät syömäkelpoisena noin viisi päivää. Pakastimessa pari kuukautta!

Sämpylöihin tarvitset:


  • 3 porkkanaa
  • 1,5 dl vettä
  • 1,5 maitoa
  • 1 ps kuivahiivaa (tai 25 g tuorehiivaa)
  • 1 tl suolaa
  • n 7 dl jauhoja
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • (seesaminsiemeniä)
Valmistusohje
  1. pese, kuori ja raasta porkkanat
  2. ota kulhoon 1,5 dl n 42 asteista vettä. Vesi on sopivaa, kun se tuntuu hieman kättä lämpöisemmältä. Sekoita kuivahiiva veden joukkoon.
  3. lisää 1,5 dl maitoa ja suola
  4. lisää jauhot ja alusta hyvin, kunnes taikina irtoaa astiasta ja käsistä. Jauhoja voi tarvittaessa lisätä hieman lisää, mutta ei liikaa! Muuten leivästä tulee kuivaa ja kovaa. Katso video alla!
  5. alustamisen loppuvaiheessa lisää öljy ja vaivaa taikinaa vielä hetki
  6. anna kohota vesihauteessa, liinan alla noin 30 minuuttia
  7. vaivaa taikinaa hetki ja pyörittele sämpylät uunipellille leivinpaperin päälle. Itselläni on hieman pahana tapana tehdä jättiläissämpylöitä vaikka kuinka yritän tehdä niistä sieviä pieniä! :D
  8. anna kohota liinan alla n 15 minuuttia
  9. voitele kohonnet sämpylät vedellä, ripottele seesaminsiemenet päälle ja paista uunin keskitasossa 225 asteessa noin 10 minuuttia.

Tässä videoni taikinan alustamisesta ja vaivaamisesta





Koristeluun tarvitset:



  • Creme Bonjour ruohosipuli
  • graavilohta
  • sipulia (ei pakollinen, itse rakastan sipulia ja siksi sitä on piilossa lohen alla :D)
  • mustia oliiveja
  • kirsikkatomaatteja
  • tummia kivettömiä viinirypäleitä
  • tuoretta ruohosipulia
  1. levitä Creme Bonjour puolitetuille leivänpuoliskoille
  2. (laita sipuli niin,että se menee lohen alle)
  3. asettele viipale lohta
  4. asettele kaksi "ruohon kortta" eli ruohosipulia lohen päälle
  5. yhdestä kirsikkatomaatista tulee kaksi leppäkerttua
  6. pilkottu oliivi ja viinirypäle toimivat leppäkertun päänä ja pilkkuina

Tässä lopputulos! Sämpsistä tuli ihanan meheviä. Vähän ehkä tuntui pahalta puraista leppikseltä pää poikki, mutta hyvää oli! xD




Roses are blue, Violets are unicorns, This doesn't make sense. Refrigerator
xD


Ei kommentteja