Kissan oikea ruokavalio

Entisenä koiranomistajana kissan hankkiminen tuntui aluksi hieman pelottavalta. En oikeastaan tiennyt kissoista paljoa tai ainakin vähemmän kuin koirista. Jos seuraavat kysymykset ovat tuttuja sinulle, niin toivottavasti tästä postauksesta on jotain apua. :)
  • Mitä kissa tarvitsee ja kuinka se poikkeaa koirien tarpeista?
  • Kuinka paljon kissa syö?
  • Mitä kissa syö?

Ja tosi on, mitä enemmän lukee sitä sekavammalta kaikki tuntuu. Luin keskusteluja ja opiskelin monista eri paikoista.. Muun muassa www.incat.fi ja www.purina.fi olivat hyviä paikkoja. Youtubessa on myös Mustin&Mirrin oma sivu, jossa heillä on varsin hyviä opastusvideoita http://www.youtube.com/user/MustiJaMirriFi

Kaikesta huolimatta en kuitenkaan löytänyt kunnollista esimerkkiä kissan oikeanlaisesta ruokavaliosta, joka täyttää kaikki mahdolliset vitamiinien tarpeet ja pitää huolta muun muassa kissan hampaista sekä varsinkin keväällä pitkäkarvaisen kissan karvanlähdöstä. Kävin läpi siis keskusteluja ja poimin tietoa, joka tuntui oleelliselta. Sen lisäksi kysyin Topin kasvattajalta sekä eläintarvikeliikkeestä.

Toisin kuin koira, kissa on täysin lihansyöjä. Kissa ei siis tarvitse viljaa mihinkään, mutta usein ruokiin pistetään lihan lisäksi viljoja ja muita täyteaineita. Oletko ikinä lukenut ravintosisältöselostetta markettien kissanruokien takaa? Yleisesti näissä ruuissa on lihaa noin 4 % koko sisällöstä ja usein viljan ja muiden aineiden %-määrät jätetään kertomatta. Vastaavasti eläintarvikekaupan ruuissa on lihaa noin 45 % sisällöstä ja kaikki muukin on tarkkaan lueteltuna pakkauksessa. 

Itse suosin Feline Porta 21- tuotteita. Tonnikala on suurta herkkua. ;)


Kuvat: Maitsu
Usein ainakin markettien kissanruuissa lukee ruokintaohjeet pakkauksessa. Pitää muistaa, että kasvavan kissan ja aikuisen kissan ruokinta on hieman erilaista. Meille kasvattaja sanoi,että ruokaa voisi olla aina tarjolla, sillä Pyhä birma on (yleensä) luonnostaan rotu, joka osaa säännöstellä syömistään. Topilla on saatavilla kuivamuonaa ja vettä jatkuvasti. Märkäruokaa annamme aamuisin ja iltaisin. Alussa hieman tarkkailimme, kuinka paljon Topi syö. Homasimme, että kissalla on tapana jättää märkäruokaa kulhoon kuivumaan, joten saatamme aluksi pistää puoli pussillista ja loput vähän myöhemmin.

Tutkin erilaisia kuivamuonia ja päädyin lopuksi ostamaan Royal Caninin indool cat kuivamuonaa, mutta oston jälkeen törmäsin keskusteluihin, jotka tyrmäsivät Royal Caninin tuotteet. Royal Canin on kuulemma ravintoarvoiltaan lähes samaa kuin markettiruoka ja hinta silti "erikoisruoan" tasoista. Valitettavasti tuo kuivamuona jäi nyt "hätävaralle" kaapinperukoille ja kävin ostamassa toista, hyviä suosituksia saanutta kuivamuonaa Applawsin Adult Cat (no cereals) kuivamuonaa. Alapuolella kuvat ravintosisältöselosteineen.


Applaws

Royal Canin

Kasvattajamme antoi meille myös listan kissan ruokinnasta ja erilaisia vaihtoehtoja raa'an lihan tarjoamisesta. Olemmekin muutamaan otteeseen antaneet naudan jauhelihaa ja pakastettua possua. Se, että kissa syö kuivamuonaa ja raakaa lihaa, auttaa pitämään sen hampaat hyvässä kunnossa eikä hampaita tarvitse niin usein pestä.

Kuten sanoin lueskelin paljon erilaisia keskusteluja, jotta saisin lisää tietoa kissan vitamiinitarpeista ja siitä, että Topi saa kaikkea riittävästi. Kasvattaja kertoi itse antaneensa hieman lisävitamiineja aina silloin tällöin, mutta kuin myös, ettei kissalle saa antaa liikaa vitamiineja ja sen kanssa tulisi olla varovainen. Löysin jostain keskustelujen syövereistä melko hyvältä ja todenmukaiselta kuulostavan vastauksen

Jos kissa saa 2/3 päivittäisestä ruuastaan Almoa tai Applawsia, se saa liian vähän kivennäisiä (koska nuo ruuat ovat pelkkää filelihaa). Yleensä esim. barffaajilla on sääntö, että yli puolet päivittäisestä ruuasta on vitaminoitua, jotta vitamiinitablettia  ja/tai lisäkalkkia ei tarvitse antaa. 

Meillä ei ns. teurasjätemärkäruuat oikein maistu, mutta pyrin antamaan 1/3 Apllaws/almo nature märkäruokaa, 1/3 täysravintoa/teurasjätemärkäruokaa (Whiskas MMM, Mjau, Miamor ja osa Animondan ruuista on viljattomia ja kasviproteiinittomia täysravintoja) ja 1/3 Orijenia/Acanaa, lisänä kissat saavat hieman vitamiinilisää, jos märkäruoka kallistuu liikaa tonne Almo/Applaws-puolelle. Käytän vitamiinina Multicattia, joka sisältää myös kalsiumin. Jos et halua antaa muita märkäruokia, esim. puolikas päiväannos Multicatista varmasti riittää kissoillesi.

Syksyisin meidän kissat saavat myös lohiöljykuurin, sillä vaikka Orijen on yksi parhaista raksuista rasvahappojen suhteen, on turkit tykänneet lisästä.

Utelin näitä tietoja myös eläinkaupasta, mutta asiakaspalvelija ei osannut sanoa suoraa vastausta. Kertoi kuitenkin, että kunhan kissalle antaa eläinkaupan kuivamuonaa, niin vitamiineja saa riittävästi.

Jos joku tämän postauksen lukeneena huomaa jotain virheellistä tai osaa neuvoa vielä lisää, niin pistäkää ihmeessä kommenttia!


Ei kommentteja